..villages ...

... rural activities..
Γύρω απο την Εδεσσα υπάρχουν πανέμορφα μικρά χωριά. Οι άνθρωποι που ζούν σε αυτά είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν. Σε πολλά απο αυτά τηρείται πλήρως το "ετήσιο πρόγραμμα" παραδοσιακών εκδηλώσεων.
 Ξανθόγεια (Ρουσίλοβο)

Τα Ξανθόγεια βρίσκονται στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας πάνω σε ένα κομβικό σημείο της παλαιάς Εθνικής Οδού Εδεσσας-Φλώρινας στον δρόμο για το δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλάν. Ξενοδοχεία & Αγροτουριστικά Καταλύματα είναι έτοιμα να σας φιλοξενήσουν όπως επίσης η μικρή αλλά συμπαθής ταβέρνα του χωριού. 

Ωστόσο  το κυρίως ενδιαφέρον εστιάζεται στο παλιό χωριό (2km απο τον νέο οικισμό) το οποίο εγκαταλείφθηκε σταδιακά μετά την δεκαετία του 1950. Στο παλιό πέτρινο χωριό (Ρουσίλοβο) με τα υπέροχα (αν και εγκαταλελειμένα) σπίτια που ακολουθούν την τυπική μακεδονική αρχιτεκτονική της αγροτικής υπαίθρου δεσπόζει η παλιά εκκλησία του Αγ.Δημητρίου (1884). Η εκκλησία είναι χτισμένη στον ίδιο χώρο όπου υπάρχει ακόμη παλαιότερος ναός πράγμα που μαρτυρά και η ύπαρξη της εικόνα του Αγ.Δημητρίου (1796). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το λιθόκτιστο Κωδωνοστάσιο της ίδιας περιόδου.

Στο χωριό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παραδοσιακά λιθόστρωτα όπου μπορεί ο καθένας να περπατήσει κάνοντας το γύρο του χωριού σταματώντας άλλοτε στην πέτρινες βρύσες με τρεχούμενα καθαρά νερά & άλλοτε σε σημεία εκπληκτικής θέας προς το όρος Βόρας (Καϊμάκτσαλάν) & την λίμνη Βεγορίτιδα.

Κάθε χρόνο στις 2 Μαϊου οργανώνεται παραδοσιακό γλέντι στην τοποθεσία Αγ.Αθανάσιος δίπλα στο ομώνυμο εξωκκλήσι απο τους νέους και τις νέες του Λαογραφικού Συλλόγου των απανταχού Ξανθογειτών. Παραδοσιακή Μουσική & αυθεντικοί Μακεδονικοί Χοροί δίνουν το παρόν μαζί φυσικά με την νοστιμότατη βραστή γίδα που προσφέρεται σε όλους τους επισκέπτες όπως και τα κάρβουνα για να ψήσει κανείς τους μεζέδες που θα φέρει.

Στους μύθους & τους θρύλους συγκαταλέγεται και η γνωστή Καπετάνισσα (απο τα 'πέτρινα' χρόνια του εμφυλίου) Ειρήνη Γκίνη (γνωστή και ως Μίρκα στην ντοπιολαλιά) η οποία και άφησε την κληρονομιά της θαμμένη κάπου στο χωριό. Το 'σεντούκι της Μίρκας' όπως λέγεται περιέχει χειρόγραφα, προσωπικά της αντικείμενα και πίνακες μιάς και η ίδια ως "διανοούμενη" της εποχής ήταν δασκάλα του δημοτικού σχολείου και ζωγράφος.

Μία βόλτα στο παλαιό χωριό σε οποιαδήποτε περίπτωση κρίνεται ενδιαφέρουσα. Καλή περιήγηση ....

(Μιλώντας με τους ανθρώπους του χωριού θα διαπιστώσετε την αγάπη που έχουν για την περιοχή τους. Ο Τοπικός Σύλλογος εκδίδει  μιά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα "λαογραφική" εφημερίδα με τον τίτλο "ΞΑΝΘΟΓΕΙΤΙΚΑ"  όπου συνευρίσκονται οι απανταχού Ξανθογείτες αλλά & ... οι φίλοι τους.)

Περισσότερα για τα ΞΑΝΘΟΓΕΙΤΙΚΑ

 

Αποψη του Χωριού

 

 

 

 

Τα πέτρινα κεραμοσκεπή σπίτια

Τα Στοιχεία είναι του προέδρου του Λαογραφικού Συλλόγου Ξανθογειτών Μιχάλη Γεωργίου -Έρευνα ΔΕΚΕ

  Δείτε στην περιοχή ....
Την παλιά εκκλησία Αγ.Δημήτριος  Την τοποθεσία Αγ.Αθανάσιος
Tους "τάφους των ανδρών της Μακεδονικής Φάλαγγας" Το εκκλησάκι της Αγ.Παρασκευής
Τα αλώνια Το "Κλάτνιτς" & την "Βίριστα"
Τους "ροδακινώνες" Τις "ανθισμένες" μηλιές
  Ξεναγήσεις

Ιστορία της πόλης 

Υπαίθριες Δραστηριότητες

  ... άλλα χωριά της περιοχής
[Αγ.Φωτεινή] [Αγρας] [Βρυττά] [Καρυδιά] [Κερασιά] [Κλησοχώρι] [Καισαριανά]  

[Μαργαρίτα]  [Μεσημέρι] [Νησί] [Πλατάνη] [Ριζάρι] [Σωτήρα] [Φλαμουριά]

[Αγ.Αθανάσιος] [’ψαλος] [Ξανθόγεια]
Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.