..villages ...

... rural activities..
Γύρω απο την Εδεσσα υπάρχουν πανέμορφα μικρά χωριά. Οι άνθρωποι που ζούν σε αυτά είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν. Σε πολλά απο αυτά τηρείται πλήρως το "ετήσιο πρόγραμμα" παραδοσιακών εκδηλώσεων.
 Δείτε στα Ξανθόγεια 

 

Στο παλιό & το νέο χωριό αξίζει να περπατήσετε λιγάκι. Τα αλώνια των Ξανθογείων είναι αναλλοίωτα μοναδικά διατηρητέα μνημεία. Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο τέρμα του χωριού όπου θα δείτε την τοποθεσία με τους τάφους στους οποίους σύμφωνα με τους μύθους και την παράδοση του  χωριού είναι θαμμένοι άντρες από τη φυλή που είχε διαλέξει  για  τη  «Μακεδονική Φάλαγγα» ο Μέγας Αλέξανδρος. (λέγεται ότι οι παλαιότεροι  που άνοιξαν τάφους έμειναν άναυδοι από το μέγεθος των νεκρών, λένε ότι είναι πάνω από 2 μέτρα ύψος) 

Πρέπει κάποτε οι τάφοι να ερευνηθούν και αρχαιολογικά.

Σε μιά μικρή βουνοπλαγιά θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου που είναι κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του χωριού, και να απολαύσετε την μοναδική θέα που προσφέρει η παραπάνω τοποθεσία, και το φανταστικό ηλιοβασίλεμα  Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το «Κλάτνιτς» όπου είναι κτισμένες 3 πέτρινες βρύσες και να ξεδιψάσετε από τα γάργαρα νερά των πηγών.  

Ακόμη θα επισκεφθείτε την τοποθεσία «Βιρίστα», εκεί όπου βρέθηκε εικόνισμα στα νερά της πηγής, κάτω από τη μεγάλη πέτρα. Οι ντόπιοι το νερό το χρησιμοποιούσαν για διάφορα «γιατροσόφια» τα οποία γνωρίζουν ακόμα οι γιαγιάδες στο χωριό.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Ξανθογειτών διοργανώνει εκδηλώσεις τις οποίες σας  συνιστούμε να συμμετάσχετε εσείς & οι φίλοι σας

2 Μαΐου στο εξωκλήσι το πανηγύρι όπου μπορείτε να διασκεδάσετε με τα «παραδοσιακά χάλκινα» και να δοκιμάσετε γίδα βραστή προσφορά του λαογραφικού συλλόγου (ξέρουμε και να μαγειρεύουμε - υπάρχει & η ξανθογείτικη κουζίνα που είναι ενίοτε φτωχή αλλά πάντα ευρηματική)

20 Ιουλίου εκδηλώσεις στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία .Εδώ γίνεται το αντάμωμα των απανταχού Ξανθογειτών

26 Οκτωβρίου πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου πολιούχου του παραδοσιακού οικισμού "Ρουσίλοβο "

23 Δεκεμβρίου το «ΛΗΣΝΙΚ» η παραδοσιακή φωτιά θα ανάψει για να ζεστάνει το θείο βρέφος και ο σύλλογος προσφέρει κάθε χρόνο πίττες, παραδοσιακές λιχουδιές, τσίπουρο, κρασί. (Διοργανώνεται ανεξάρτητα απο τις καιρικές συνθήκες)  

 

το χωριό

τα μακεδονικά σπίτια

Εικόνες απο τα όμορφα Ξανθόγεια

Τα Στοιχεία είναι του προέδρου του Λαογραφικού Συλλόγου Ξανθογειτών Μιχάλη Γεωργίου -Έρευνα ΔΕΚΕ

[ Χωριά της Εδεσσας & της Περιοχής ] [ Ξανθόγεια ]
  Δείτε στην περιοχή ....
Την παλιά εκκλησία Αγ.Δημήτριος  Την τοποθεσία Αγ.Αθανάσιος
Τους "ροδακινώνες" Τις "ανθισμένες" μηλιές
  Ξεναγήσεις

Ιστορία της πόλης 

Υπαίθριες Δραστηριότητες

  ... άλλα χωριά της περιοχής
[Αγ.Φωτεινή] [Αγρας] [Βρυττά] [Καρυδιά] [Κερασιά] [Κλησοχώρι] [Καισαριανά]  

[Μαργαρίτα]  [Μεσημέρι] [Νησί] [Πλατάνη] [Ριζάρι] [Σωτήρα] [Φλαμουριά]

[Αγ.Αθανάσιος] [’ψαλος] [Ξανθόγεια]
Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.