..history..

... & tradition

H περιοχή της Εδεσσας

ΕΔΕΣΣΑΙΟΙ

Η περιοχή της Εδεσσας είχε ανέκαθεν πλήθος εθίμων που συνδέονταν με την φύση που τους περιέβαλε. Η τροφή τους ήταν λιτή με ψωμί σύμμικτο απο καλαμποκίσιο & σικαλίσιο αλεύρι με λίγο σταρένιο για νοστιμιά. Ο Χειμώνας περνούσε με το "γκ-ρνε"(πήλινη χύτρα) να σιγομαγειρεύει στην φωτιά, δίχως λάδι τις περισσότερες φορές. Το καλοκαίρι περνούσε με τηγανητές ή ψητές στην χόβολη "πιπέρκες"(πιπεριές), η δε κότα έμπαινε στην φωτιά μόνο για την σούπα κάποιου αρρώστου ή για το φίλεμα κάποιου μουσαφίρη(φιλοξενούμενου). Τα περισσότερα σκεύη ήταν χαλκωμένα με πολλά πήλινα σκεύη και γυαλί εγχώριας κατασκευής με το χαρακτηριστικό βαθυπράσινο χρώμα. 

Οι παλιοί Εδεσσαίοι μπαχτσεβάνηδες καλλιεργούσαν λαχανικά & φρούτα στην περιοχή του Λόγγου και αμπέλια στις τοποθεσίες "Σμαρέκα" & "Καραμάν". Ετρεφαν Χοίρους για το κρέας των χριστουγέννων, το καβουρμά, αλλά και τα γουρουνοτσάρουχα. Το κρέας ακόμη και στα σπίτια των πλουσίων έμπαινε μόνο σε  γιορτινά & γαμήλια τραπέζια.

Εκτός απο τα εργοστάσια της πρώιμης βιομηχανικής περιόδου μεγάλη ανάπτυξη είχε και η σηροτροφία (μεταξοκαλλιέργεια) με ανεπτυγμένη αγορά (το περίφημο κουκουλχάνι) στο κέντρο της πόλης.

Τα σπίτια, κυρίως διώροφα, ακολουθούν την λιτή & σεμνή μακεδονική αρχιτεκτονική με σαχνισιά στο εσωτερικό τους μέρος & εσωτερική αυλή και δωμάτια με μισάντρες & γιούκια στρωμένα με κιλίμια υφασμένα σε πολύχρωμα σχέδια. 

Εξαιρετική κληρονομιά που διατηρείται αυθεντική έως και σήμερα είναι οι σκοποί & τα τραγούδια της περιοχής. Εξίσου σημαντικοί θεωρούνται και οι χοροί της περιοχής που αρχίζουν με αργό ρυθμό και καταλήγουν συχνά ξέφρενοι. Γνωστή ήταν η κομπανία του Ντίνη Ρόπκα & αργότερα του Νύση Μπουλγούρη.

Κύρια η Εδεσσα ακολουθεί έναν αστικού τύπου τρόπο ζωής που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα (βιομηχανική πόλη) σε σχέση με την τυπική αγροτική Μακεδονική ύπαιθρο (Γεωργία, Κτηνοτροφία) 

ΟΣΤΡΟΒΙΤΕΣ-ΤΣΕΓΑΝΙΩΤΕΣ

Πάνω και δίπλα απο την λίμνη του "Οστρόβου"(Βεγορίτιδα) απλώνεται μία σειρά οικισμών εδώ & εκατοντάδες χρόνια. Λιτότητα στην διατροφή και πολλή δουλειά είναι τα χαρακτηριστικά των παραλίμνιων όσο και των ορεσίβιων κατοίκων της περιοχής. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (υψόμετρο) παρατηρούνται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους Εδεσσαίους αν και ανήκουν στην ίδια πολιτισμική ομάδα.

ΚΑΡΑΤΖΟΒΙΤΕΣ

Οι τούρκοι την είπαν "Καρατζόβα"(Μαύρη Γή). Το χοντρό βουνίσιο κρύο κάτω απο τις ψηλές κορφές κάνει την ζωή δύσκολή & κοπιαστική στην περιοχή . Φημισμένο το περίφημο μπούκοβο (κόκκινο πιπέρι) της αλλά και για την παππούδα (μικρόσπορο φασόλι). Παρά την στερημένη ζωή οι γυναίκες νωρίς εγκατέλειψαν τις πουκαμίσες για να φορέσουν τις αστικού τύπου φορεσιές της Εδεσσας.

ΟΣΣΙΑΝΙΤΕΣ

Οι μογλενίτες Βλάχοι τους οποίους συναντάμε στα βόρεια της Καρατζόβας (Αρχάγγελος) είναι περισσότερο γεωργοί & λιγότερο κτηνοτρόφοι λόγω της αρκετά εύφορης γής με αρκετά τραχύ κλίμα. Σπίτια που ακολουθούν την Τυπική Αρχιτεκτονική της Μακεδονικής Αγροτικής υπαίθρου ντυμένα με βαριές πολύχρωμες βελέντζες. Οι Οσσιανίτες και τα έθιμά τους έχουν να επιδείξουν ενδυματολογικές διαφορές με τους άλλους Βλάχους όπως επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν & τα τραγούδια τους. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ]
[ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ ] [ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ] [ ΧΑΡΤΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ] [ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
[ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ] [ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ] [ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ]
Ξεναγήσεις

[Ιστορία της πόλης]

Πληροφορίες

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

Enter

Ξενοδοχεία Καταλύματα
Δραστηριότητες Ξεναγήσεις
Μετακινήσεις Αλλες υπηρεσίες
[Έδεσσα] [Τι θα δείτε] [Ιστορία] [Φιλοξενία] [ Χειμερινές Αποδράσεις] [Φυσική Ομορφιά]
 [Οδηγός Χάρτης πόλης] [Διασκέδαση] [Δραστηριότητες] [Παραδοσιακή Κουζίνα]
 [Παραδοσιακές Εκδηλώσεις] [Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης]

Ορεινή Πέλλα γνωρίστε την και περιηγηθείτε.

www.edessacity.gr

Copyright © 1997-2007 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.