.... Με το τραίνο στην Εδεσσα ...

Από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα αξίζει ένα ταξίδι με τρένο.

... στην Σκύδρα αρχίζουν οι εκπλήξεις. Ο εκπληκτικός σταθμός, άλλοτε κόμβος με την γραμμή για την Αριδαία (Καρατζόβα) με το τρενάκι Ντεκοβίλ , δεν έχει αλλάξει και πολύ στην εξωτερική του μορφή απο το 1892 όταν κατασκευάστηκε η γραμμή Θεσσαλονίκη - Εδεσσα - Μοναστήρι (Bitola). Το άλλοτε Βερτεκόπ όπως το αναγνώριζε και ο μεγάλος ηγέτης Χο Τσι Μινχ σε συνέντευξη του στον Εδεσσαίο Δημοσιογράφο Σόλωνα Γρηγοριάδη που βρέθηκε στην εμπόλεμη ζώνη του Βιετνάμ ως διεθνής πολεμικός ανταποκριτής. Οταν ο μεγάλος Χο Τσι Μινχ ρώτησε τον Γρηγοριάδη απο πού είναι εκείνος αποκρίθηκε απο τα Βοδενά της Μακεδονίας και έκπληκτος ο Χο Τσι Μινχ αποκρίθηκε ότι ήταν εκεί την περίοδο του 1916 με τους Γάλλους στρατιώτες (Σημ. Οι Γάλλοι την περίοδο εκείνη κατείχαν την Ινδοκίνα) 

Ανηφορίζοντας βλέπουμε αριστερά μας το Βέρμιο, μπροστά μας το Καϊμάκτσαλάν και δεξιά μας το Πάϊκο. Μπαίνοντας αργά μέσα στο δάσος έπειτα απο αρκετές στροφές σε ένα παρθένο περιβάλλον περνάμε την σιδερένια γέφυρα όπου ο Πλαστήρας δέχθηκε επείγον τηλεφώνημα ότι παύει να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας (ίσως επειδή εγκαινίαζε πολλά έργα τότε στην Μακεδονία)

Μικρές σήραγγες δημιουργούν μικρές διακοπές στην όμορφη θέα με τις χρωματιστές κοιλάδες της Εδεσσας να ξεκουράζουν το μάτι. Δεξιά μας το όμορφο χωριό Κλησοχώρι χάνεται σταδιακά πίσω απο το πυκνό πευκόδασος. Είμαστε στο Δάσος της Γαβαλιώτισσας στην περιοχή "Χίλια Πεύκα". Οταν ακούσουμε  τα τρία τελευταία σφυρίγματα θα είμαστε ήδη στην τελευταία στροφή πρίν το σταθμό της Εδεσσας, έναν απο τους ομορφότερους στην Ελλάδα.

Βαθύσκιωτα πλατάνια μέσα σε πυκνή βλάστηση με την συνοικία Καραμάν (Εξοχικός τόπος) δεξιά μας με το κτίριο του Σταθμού να δεσπόζει στον χώρο. Να 'ναι άραγε η ιστορία του τόπου που μας δημιουργεί αυτά τα παράξενα συναισθήματα.

Εδώ σε αυτόν το χώρο, στις 18 Οκτωβρίου 1912, τρείς όλο κι όλο έλληνες στρατιώτες με τρένο ερχόμενοι κάνοντας την διαδρομή που περιγράψαμε έδωσαν την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να γιορτάσουν την ελευθερία. Απλοί & σεμνοί άνθρωποι βρέθηκαν μπροστά στο φακό της μηχανής.

Μία στάση στην Έδεσσα με τα 3000 χρόνια αρχαία, βυζαντινή, βιομηχανική αλλά και σύγχρονη ιστορία απλά επιβάλλεται ...

Συνεχίζεται ...

To Nτεκοβίλ

Ο σταθμός της Εδεσσας

Βιβλιογραφία : Ρ.Παλαντά (1992) Εδεσσα η πόλη των νερών, Κ.Τζώγα (2002) Η γευστική παράδοση της Εδεσσας

Ξεναγήσεις

[Ιστορία της πόλης]

[Αξιοθέατα της πόλης]
[Υπαίθριες Δραστηριότητες]

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

Enter

Ξενοδοχεία Καταλύματα
Δραστηριότητες Ξεναγήσεις
Μετακινήσεις Αλλες υπηρεσίες
[Έδεσσα] [Τι θα δείτε] [Ιστορία] [Φιλοξενία] [ Χειμερινές Αποδράσεις] [Φυσική Ομορφιά]
 [Οδηγός Χάρτης πόλης] [Διασκέδαση] [Δραστηριότητες] [Παραδοσιακή Κουζίνα]
 [Παραδοσιακές Εκδηλώσεις] [Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης]

Ορεινή Πέλλα γνωρίστε την και περιηγηθείτε.

www.edessacity.gr

Copyright © 1997-2005 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.