Πολιτισμός Culture

Περιβάλλον Envrironment

Κόλιντα Μπάμπω & Φωτιές στην Εδεσσα"

[ Η Γιορτή της Τζουμπρίνκας με τις Αρκούδες]

Διακοπές στην Εδεσσα την πόλη των νερών ... & των 4 εποχών. Δείτε το πρόγραμμα
 
       

Έδεσσα, Βεγορίτιδα & Ορεινή Πέλλα

Πρόταση … Χειμωνιάτικη, Ζεστή & Φιλόξενη

 Ζεστή χειμωνιάτικη μαγεία η Έδεσσα & αυτή την εποχή όχι τυχαία αναγνωρισμένη από τον μεγάλο συγγραφέα Μενέλαο Λουντέμη που την βλέπει ως ".. το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό". H αυθεντική Μακεδονική φιλοξενία είναι εδώ στην Έδεσσα, τη Βεγορίτιδα & την Ορεινή Πέλλα που αποτελεί σταθερά μία εξαιρετική πρόταση για διακοπές αναψυχής για περιπατητικές διαδρομές, υπαίθριες δραστηριότητες, αγορές και διασκέδαση.

Από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη στην περιοχή "βράζει" ο τόπος. Παραδοσιακά καζάνια ετοιμάζουν το "φρέσκο ύδωρ", το τσίπουρο. Κάθε απόσταξη συνοδεύεται με παραδοσιακό γλέντι (βράσιμο με τον παραδοσιακό τρόπο, εδέσματα, τοπική μουσική, μακεδονικοί χοροί).

Για τους οπαδούς της μεγάλης οθόνης (σινεφίλ) λειτουργεί με εξαιρετικό πρόγραμμα (www.edessacity.gr),καθημερινά, η κινηματογραφική λέσχη του Μ.Αλεξάνδρου που από την νέα χρονιά ανακαινίζεται πλήρως.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου η πόλη της Έδεσσας γίνεται φωτεινή & γιορτινή με ατμόσφαιρα χριστουγεννιάτικη και πολύχρωμα λαμπιόνια παντού. Σίγουρα ξεχωρίζει το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στις 9 Δεκ η έναρξη γίνεται στη Πλ.Τημενιδών με τα άλογα του Ιππικού Ομίλου Έδεσσας και την συμμετοχή του  Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας ενώ ακολουθεί   Rock Συναυλία από την Μουσική Σχολή School of the Rock.

Στις 11 Δεκ. 2011 ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο παζάρι στην  αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνης και την ίδια ημέρα το απόγευμα θα απολαύσετε την συναυλία των επίλεκτων σπουδαστών του Ωδείου Δήμου Έδεσσας στην αίθουσα  Μ. Αλέξανδρος.

Στις 17 & 18 Δεκ το πρωί στο πεζόδρομο της Έδεσσας οι νεαροί Εδεσσαίοι Jongler … κάνουν θαύματα ενώ την ίδια ημέρα χορευτικά συγκροτήματα πλαισιώνουν παραδοσιακές εκδηλώσεις στον Αγιο Αθανάσιο σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής. Οι εκδηλώσεις καλύπτονται από την Ελληνική τηλεόραση και θα τις δείτε την πρωτοχρονιά στην ΕΤ3 και την ΕΤ Δορυφορική

Μην παραλείψετε να κάνετε τις γιορτινές αγορές από την τοπική αγορά της πόλης και το παραδοσιακό "παζάρι" (κάθε Πέμπτη στην περιοχή "Κιουπρί". Επίσης μπορείτε να κάνετε αγορές απο το Χριστουγενιάτικο παζάρι που οργανώνεται στην Έδεσσα (Γερμανικός Σύλλογος) στις 18 Δεκεμβρίου.

Στις 21 Δεκ στον Μ.Αλέξανδρο δεν θα πρέπει να χάσετε την χριστουγεννιάτικη συναυλία της Μουσικής Σχολής «Γ.Κικιλίγκας» ενώ το βραδάκι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το αστέρι της Βηθλεέμ … με τηλεσκόπια υψηλής ανάλυσης  στους Καταρράκτες ( φέρτε μαζί και το δικό σας εάν έχετε )

Η Γιορτή Φαναριών και τα «Φωτεινά Κάλαντα» από τα παιδάκια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης στις 22 Δεκέμβρη δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους όπως και η παρουσία Μαθητών του Ωδείου στα Μ.Καταρρακτάκια και την νέα πλατεία Τημενιδών. Στις 22 πάντως δεν πρέπει να χάσετε την μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Ωδείου στην αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος" .

Κοντά στην παράδοση έχετε να δείτε αρκετά παραδοσιακά έθιμα. Δείτε το παραδοσιακό έθιμο "Σφαγή του γουρουνιού" σε χωριά της περιοχής (19-22Δεκ) όπου παράγεται ο καλύτερος μεζές των Χριστουγέννων η Τζουμπρίνκα (Χοιρινό Κρέας με λίγο λίπος).

Στο Παραδοσιακό έθιμο "Φωτιά – Κόλιντα Μπάμπω" (23-24 Δεκ) με τσίπουρο, εδέσματα, χορούς και ζωντανή τοπική παραδοσιακή μουσική είστε όλοι καλεσμένοι να ζεστάνετε τα πρόσωπά σας γύρω από την φωτιά. Στην Έδεσσα στην περιοχή Αλώνια/Ντερέ. 

Βέβαια πολλά παραδοσιακά έθιμα που σχετίζονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα μπορείτε να ανακαλύψετε στα χωριά γύρω από την Έδεσσα., Αγ.Φωτεινή, Άγρας (φωτιά με ζωντανή μουσική), Βρυττά, Καρυδιά(φωτιά με μουσική), Κερασιά(με ζωντανή μουσική), Κλησοχώρι, Καισαριανά, Λύκοι, Μαργαρίτα, Μεσημέρι, Νησί, Πλατάνη (φωτιά), Ριζάρι, Σωτήρα, Φλαμουριά, Αρνισσα, Ζέρβη, Ξανθόγεια(φωτιά), Αγιος Αθανάσιος(φωτιά).

Την ίδια ημέρα 24 Δεκ γίνονται τα κάλαντα στην αγορά της Έδεσσας με την συμμετοχή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και εκδήλωση με φλάουτα από το Ωδείο Δήμου Έδεσσας. Το απόγευμα στο Βυζαντινό Ναό Κοιμήσεως της  Θεοτόκου στο Βαρόσι παιδικές φωνές ψάλλουν Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες από τη παιδική χορωδία του Ωδείου Δήμου Έδεσσας.

Σε αρκετές γωνιές της πόλης θα βρείτε τον παραδοσιακό καστανά για να μπορέστε να ζεστάνετε τις χούφτες σας με κάστανα, από τις καστανιές της περιοχής. Μπορείτε, σχεδιάζοντας τις διακοπές σας στην Έδεσσα να συμπεριλάβετε και κάποια μαθήματα παραδοσιακών χορών της περιοχής (Μακεδονικοί - Ποντιακοί - Κλασσικοί Ελληνικοί) για να συμμετάσχετε με άλλο "αέρα" σε κάποια από τις "Χοροεσπερίδες" των τοπικών συλλόγων με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Ξεχωρίζει αυτή των ανθρώπων του επισιτισμού-τουρισμού στις 25 Δεκ καθώς και των Ελληνοαυστραλών στις 26 Δεκ στο Κέντρο Καταρράκτες.

Ο Αη-Βασίλης με το άρμα του θα εμφανιστεί  … και θα συλληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου στον Άγιο Αθανάσιο και στις 30 Δεκ στους Καταρράκτες σε μια παράσταση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. 

Το έθιμο της "Φωτιάς" από τις λεγόμενες "σμαρέκες"(θαμνώδη έλατα) γίνεται και την παραμονή Πρωτοχρονιάς στις 30- 31 Δεκεμβρίου. Στις 30 Δεκ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες-Μέτσκες οργανώνει τη γιορτή της τζουμπρίνκας στην πλατεία 25ης Μαρτίου όπου σύμφωνα με το έθιμο η αρκούδα … τσιμπάει από τον καλύτερο μεζέ των Χριστουγέννων … τρώει & κοιμάται … για να ξυπνήσει στο Εδεσσαϊκό Καρναβάλι.

Συνδυάστε την ψυχαγωγία σας και απολαύστε την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, όπως "τσομπλέκι", "σαρμαδάκια", "τζουμπρίνκες" ή "τσιγαρίδες" τυρί "μπάτσο", τουρσιά διάφορα και τοπικά κρασιά (μην ξεχνάμε τους δρόμους του κρασιού της Μακεδονίας). Ομαδικό ξεφάντωμα πάντως που δεν πρέπει να χάσετε είναι το Πρωτοχρονιάτικο παραδοσιακό γλέντι με τοπικά κρασιά, μούσμουλα, κάστανα & εκπλήξεις  (συμμετέχει και ο Αη Βασίλης) που διοργανώνεται στην περιοχή Καταρρακτών (Κέντρο Καταρράκτες). Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε τους καταρράκτες "παγωμένους", μία έκδοση πού σίγουρα είναι ένα καλό θέμα για την φωτογραφική σας μηχανή.

Η Έδεσσα είναι ιδανική βάση για τα χειμερινά sports με εύκολη πρόσβαση σε όλα τα Χιονοδρομικά Κέντρα της Μακεδονίας και ειδικά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας - Καίμακτσαλάν όπου οι φίλοι του χιονιού απολαμβάνουν ski - snowboard - χιονοπαιχνίδια και έχουν και την ευκαιρία να επισκεφθούν τους παραδοσιακούς οικισμούς Βαρόσι & Αγιος Αθανάσιος. Μια βαρκάδα στον Υγροβιότοπο Αγρα-Βρυττών-Νησίου, μια Ιππασία στους Καταρράκτες και ένα ζεστό μπάνιο στον υπαίθριο φυσικό ζεστό καταρράκτη στα Λουτρά Πόζαρ είναι οι top προτάσεις για υπαίθριες Δραστηριότητες και το χειμώνα στην Εδεσσα. Ζητήστε προγράμματα απο το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Εδεσσας 23810 20300 ή δείτε τα στο internet www.edessacity.gr).

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση  Έδεσσας και το προσωπικό της σας εύχονται ολόψυχα καλές γιορτές με υγεία … και προτάσεις για καλή διασκέδαση. Είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε η επίσκεψή σας να είναι άνετη, ξεκούραστη και διασκεδαστική.

Έδεσσα … την πόλη των νερών και των τεσσάρων εποχών.

Περισσότερες Πληροφορίες για τις Ζεστές Χριστουγεννιάτικες Διαδρομές

Κυριακού Ευάγγελος 23810 23101, 6944884141

Γραφείο Δημάρχου Έδεσσας - 23810 27510 και 23810 22966

Περισσότερες Πληροφορίες για το κοινό στο Κέντρο Πληροφόρησης Έδεσσας (23810 20300) και τον επίσημο δικτυακό της τόπο www.edessacity.gr.

 

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Πολιτιστικό Κέντρο

Edessa - Εδεσσα Πολιτιστικό Κέντρο

Edessa - Εδεσσα Βαρόσι

Edessa - Εδεσσα Βαρόσι

Edessa - Εδεσσα Καταρράκτες

Edessa - Εδεσσα Καταρράκτες

 

Edessa - Εδεσσα Καταρράκτες

Edessa - Εδεσσα Καταρράκτες

[ Οι ευχές μας για την νέα χρονιά ]

[ Πολιτισμός]

Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.