Πολιτισμός Culture

Περιβάλλον Envrironment

"Κόλιντα Μπάμπω & Φωτιές στην Εδεσσα"

[ Ολο το πρόγραμμα Αναλυτικά ]

Διακοπές στην Εδεσσα την πόλη των νερών ... & των 4 εποχών. Δείτε το πρόγραμμα
 
       

Από τα αρχαία χρόνια στην Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα γιορταζόταν η αλλαγή της ισημερίας από το θερινό στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Με την έλευση του χριστιανισμού οι γιορτές αυτές εντάχθηκαν και προσαρμόστηκαν ωστόσο δεν έχασαν την λάμψη και την μοναδικότητά τους μέσα στο χρόνο.

 

Κόλιντα Μπάμπω σημαίνει Κάλαντα Γιαγιά για το οποίο υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία σημαίνει στην Μακεδονίτικη ντοπιολαλιά «Σφάζουν γιαγιά» σε ανάμνηση του γεγονότος  με τον Ηρώδη, η δεύτερη ότι πλησιάζουν οι καλένδες οι τελευταίες ημέρες πριν την ισημερία στις 21 Δεκ., και το νέο καλεντάρι, κάτι που από τους αρχαίους χρόνους εορτάζονταν με άναμμα Φωτιάς όπως επίσης και στα τέλη του Ιούνη. Κατ’ αντιστοιχία το Σούρβα Μπάμπω σημαίνει έρχεται ο Αι-Βασίλης γιαγιά.

 

Στην αρχαία Έδεσσα ένας από τους πρώτους καταγεγραμμένους πολιτιστικούς τουρίστες ήταν ο «Χοίρος ο Πασίφιλος» ένα μικρό γουρουνάκι που ήρθε εδώ για να συμμετάσχει σε μια διονυσιακή γιορτή κάτι σαν τα σημερινά καρναβάλια και που εξηγεί αυτό που γίνεται σήμερα στην τοπική γαστρονομία. Για ποιο λόγο δηλαδή στην Μακεδονία, και στην Έδεσσα ειδικότερα, έχουν αδυναμία στο χοιρινό. Κάθε Χριστούγεννα οι Εδεσσαίοι έσφαζαν από ένα γουρουνάκι στην γιορτή του Αγίου Ιγνατίου 19-20 Δεκεμβρίου. Αφού τακτοποιούσαν όλα τα κρέατα,  τα μικρά  κομματάκια μαζί με λίγο λίπος, τα έβραζαν στην φωτιά για να φτιάξουν ένα μοναδικό μεζέ, τις Τζουμπρίνκες ή Τζουμπαρλίγκες ή Τζίμπρες (οι τσιγαρίδες) που ήταν ο πρώτος μεζές αμέσως μετά την νύχτα των Χριστουγέννων. Η λογική της ανακύκλωσης υπήρχε πάντα στην Μακεδονία και όλα ήταν χρήσιμα δεν πετιόταν τίποτε. Με το γουρουνάκι περνούσε όλη η οικογένεια τις γιορτές και το κρέας συντηρούνταν στο λιωμένο λίπος ως καβουρμάς μέχρι να βγει ο χειμώνας ενώ στα παιδιά δίδονταν η φούσκα του για ένα σύντομο παιχνίδι ως μπάλα.

 

Λίγο πρίν τα Χριστούγεννα άναβε η φωτιά για να ζεστάνει το θείο βρέφος στην μέση κάθε γειτονιάς της Έδεσσας και κάθε χωριού της περιοχής, κάτι που γίνεται έως σήμερα. Ο χορός ενώνει όλους, με ήχους από Μακεδονικά Χάλκινα και οι φωτιές οργανώνονται από τους πολλούς τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Το καζάνι δίπλα στην φωτιά έβραζε όπως και σήμερα με τον αδιαφιλονίκητο μεζέ, τις  τζουμπρίνκες, ενώ ομάδες νέων ντυμένοι αρκούδες με κουδούνια προκαλώντας θόρυβο προσπαθούσαν να αποσπάσουν τους μεζέδες με την δικαιολογία ότι η αρκούδα πρέπει να φάει καλά για να κοιμηθεί. Η αρκούδα σύμβολο της δύναμης της φύσης κοιμάται αυτή την περίοδο του χειμώνα και δίνει την θέση της στα πειράγματα, στους καλικάντζαρους, όλη την περίοδο των εορτών, και ξυπνά μαζί με την Μακεδονική φύση την περίοδο του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού.

 

Το έθιμο Κόλιντα Μπάμπω - Φωτιές οργανώνεται στις 23 Δεκεμβρίου σε γειτονιές της Έδεσσας καθώς και στα χωριά Μεσημέρι, Άγρας, Σωτήρα, Ριζάρι, Αγία Φωτεινή, Πλατάνη, Φλαμουριά, Καρυδιά, Κερασιά, Νησί, & Βρυττά ενώ στην Μαργαρίτα οργανώνεται το Σούρβα Μπάμπω στις 31 Δεκ.

 

Το έθιμο της Φωτιάς και της τζουμπρίνκας που βράζει μέσα στο καζάνι οργανώνουν στις 30 Δεκεμβρίου ώρα 6 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες - Μέτσκες, με το δήμο Εδεσσας, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Εδεσσας και το Δημοτικό Κέντρο Καταρρακτών που μοιράζει το Εδεσσαϊκό κρασί, με πειράγματα γύρω από το μαγείρεμα της Τζουμπρίνκας, σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας, την Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας και φορέων της πόλης

 

Περισσότερες Πληροφορίες για τις Ζεστές Χριστουγεννιάτικες Διαδρομές

Κυριακού Ευάγγελος 23810 23101, 6944884141

Γραφείο Δημάρχου Έδεσσας - 23810 27510 και 23810 22966

Περισσότερες Πληροφορίες για το κοινό στο Κέντρο Πληροφόρησης Έδεσσας (23810 20300) και τον επίσημο δικτυακό της τόπο www.edessacity.gr.

 

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Μύλοι - Μουσείο Νερού

Edessa - Εδεσσα Πολιτιστικό Κέντρο

Edessa - Εδεσσα Πολιτιστικό Κέντρο

Edessa - Εδεσσα Βαρόσι

Edessa - Εδεσσα Βαρόσι

Edessa - Εδεσσα Καταρράκτες

Edessa - Εδεσσα Καταρράκτες

 

Edessa - Εδεσσα Καταρράκτες

Edessa - Εδεσσα Καταρράκτες

[ Οι ευχές μας για την νέα χρονιά ]

[ Πολιτισμός]

ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Enter

Ξενοδοχεία Καταλύματα
Δραστηριότητες Ξεναγήσεις
Μετακινήσεις Αλλες υπηρεσίες
[Έδεσσα] [Τι θα δείτε] [Ιστορία] [Φιλοξενία] [ Χειμερινές Αποδράσεις] [Φυσική Ομορφιά]
 [Οδηγός Χάρτης πόλης] [Διασκέδαση] [Δραστηριότητες] [Παραδοσιακή Κουζίνα]
 [Παραδοσιακές Εκδηλώσεις] [Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης]

Ορεινή Πέλλα γνωρίστε την και περιηγηθείτε.

www.edessacity.gr

Copyright © 1997-2009 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2010 Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.