Αθλητισμός-Sports

Sports-Aθλητισμός
ΑΝΕΜΟΠΟΡΙΑ
Αερολέσχη Εδεσσας - Αεραθλητικός Σύλλογος "Πέλλα"
Η Αερολέσχη Εδεσσας είναι ένα απο τα πιο δραστήρια περιφερειακά σωματεία.Ιδρύθηκε το 1974. Διαθέτει και λειτουργεί το αεραθλητικό κέντρο Μακεδονίας - Θράκης με κύρια ασχολία τον αεραθλητισμό. Επίσης διαθέτει αξιόλογο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Η παρουσία της Αερολέσχης Εδεσσας σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις της πόλης είναι συνεχής και αξιοσημείωτη. Με τα αεραθλητικά ασχολείται και ο αεραθλητικός σύλλογος "Πέλλα" (κυρίως Parapente)

 Εαν θέλετε να "πετάξετε", ιδού η ευκαιρία ..... συστήνεται ανεπιφύλακτα και για πολύ έμπειρους.

aeroclub.bmp (28454 bytes)

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΛΑ

Στους χώρους του αεραθλητικού κέντρου λειτουργούν Ξενοδοχείο-Ξενώνας-Εστιατόριο(Τζάκι)-Κήπος(Κιόσκι)

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ
ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΗ "ΚΕΡΑΣΙΕΣ" ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΑΝΕΜΟΠΟΡΙΑ PARAPENTE DELTA

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ - ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΠΛΑΓΙΑΣ
Τον Ιούλιο 2001 οργανώνεται πανελλήνιο πρωτάθλημα Parapente
Τηλέφωνα Επικοινωνίας : +30 381 20300 Fax +30 381 24359

Α.- ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Η Αερολέσχη Έδεσσας είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αεραθλητικούς Ομίλους στην Ελλάδα . Ιδρύθηκε το 1973 από Εδεσσαίους αεραθλητές οι οποίοι από το το 1957 είχαν ιδρύσει τον Όμιλο Αεραθλητών Έδεσσας . Σκοπός και έργο της Αερολέσχης Έδεσσας , είναι η διάδοση του αεραθλητισμού σε όλες του τις μορφές , στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Αερολέσχη Έδεσσας διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην διάδοση της Αεραθλητικής ιδέας στην χώρα μας . Είναι ένα μη κερδοσκοπικό αεραθλητικό σωματείο που διοικείται από εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο .

Το 1976 , μετά από σχετική παραχώρηση του χώρου από το Υπουργείο Γεωργίας, άρχισε η Αερολέσχη Έδεσσας την κατασκευή του Αεραθλητικού Κέντρου Μακεδονίας Θράκης , του μοναδικού που υπάρχει στην Ελλάδα , σε μια όμορφη τοποθεσία 28 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Έδεσσας , 4 χιλιόμετρα βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδος στους πρόποδες του όρους Βόρρας.

Μέσα σε λίγα χρόνια ,το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας Θράκης λειτουργώντας και επίσημα ως αεροδρόμιο Ε΄ κατηγορίας μετά από σχετική άδεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , άρχισε να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη και διάδοση του αεραθλητισμού στην Ελλάδα .

Με την επίσημη ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Ανεμοπορίας , και πολύ αργότερα των Σχολών Αιωροπτερισμού και Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς εκπαίδευσε και εκπαιδεύει αεραθλητές όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και απ΄ όλη την Ελλάδα . Τα αγωνιστικά της τμήματα του Αλεξιπτωτισμού πλαγιάς και του Αιωροπτερισμού είναι από τα καλύτερα στην χώρα μας τα οποία την εκπροσωπούν και σε διεθνείς διοργανώσεις .

Σήμερα η Αερολέσχη Έδεσσας μετά από 25 και πλέον χρόνια δράσης και προσπαθειών στην ανάπτυξη , εκσυγχρονισμό και επέκταση του Αεραθλητικού της Κέντρου , έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί σοβαρό μερίδιο στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ορεινής Έδεσσας. Αρωγός στις προσπάθειές τις αυτές τα τελευταία χρόνια είναι ο Δήμος της Έδεσσας .

Οι δραστηριότητες σήμερα της Αερολέσχης Έδεσσας επικεντρώνονται στους τομείς :

1.- Ανεμοπορίας

2.- Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς

3.- Αιωροπτερισμού

4.- Οργάνωση Αγώνων

5.- Οργάνωση Αεραθλητικών εκδηλώσεων

6.- Φιλοξενία - κατασκηνώσεις αεραθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

7.- Φιλοξενία τους χειμερινούς μήνες επισκεπτών του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας Θράκης της Αερολέσχης Έδεσσας , έχει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και εξέλιξής του σε ένα διεθνές αεραθλητικό κέντρο στο ποίο θα υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης όλων σχεδόν των αεραθλημάτων που υπάρχουν. Με τα έργα τα οποία προγραμματίζονται να γίνουν με την υποστήριξη όλων των φορέων της περιοχής και του Νομού η Αερολέσχη Έδεσσας μπορεί και έχει την δυνατότητα να συμβάλει , όχι μόνο στην ανάπτυξη του αεραθλητισμού της χώρας μας , αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει.

Β. ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ - ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας Θράκης βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν 28 χλμ Β.Δ. της Έδεσσας 4 χλμ βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδος, στην θέση “ χερσολίβαδο Ζέρβης ”. Απέχει 5 χλμ από το χωρίο Αρνισσα 4 χλμ από το χωριό Παναγίτσα και 2 χμ από το χωριό Ζέρβη. Τα βασικά στοιχεία των διαδρόμων του αεροδρομίου, είναι τα εξής:

α.- Θέση (συντεταγμένες) : 40 51’10’’ B , 21 49’ 40’’A

β.- Διεύθυνση διαδρόμων αποπροσγείωσης : 08-26

γ.- Υψόμετρο από θάλασσα : 2.120 ft. ( 636 μέτρα )

δ.- Διαμήκης κλίση διαδρόμων : 0,278%

ε.- Μήκος διαδρόμων :

α’ διάδρομος 1.350 μέτρα. πλάτος 20 μέτρα

β’ διάδρομος 1.100 μέτρα. πλάτος 30 μέτρα

Μορφολογία Περιοχής :

Tο έδαφος της περιοχής ,αποτελείται από φερτές ύλες ,που εναποτέθηκαν από τους διάφορους χείμαρρους που υπάρχουν στην περιοχή, κατεβαίνουν από τον Βόρρα και κατευθύνονται στην λίμνη Βεγορίτιδα . Έτσι το έδαφος της περιοχής είναι κυρίως αμμώδες . Όλο το λεκανοπέδιο, είναι επικλινές με ελαφρά κατωφέρεια από τους πρόποδες του Βόρρα , μέχρι την λίμνη. Ανατολικά του αεροδρομίου και σε απόσταση 300 μέτρων απλώνεται με κατεύθυνση Β-Ν λοφοσειρά ύψους 20 μέτρων στην θέση “ Τριπόταμος ” . Δυτικά του αεροδρομίου και σε απόσταση 2,5 χμ , βρίσκεται το ύψωμα “ Κάτω οξιά ” με υψόμετρο 650 μέτρων από το ύψος του αεροδρομίου .Βόρεια του αεροδρομίου και σε απόσταση 2 χλμ. υψώνεται το όρος Βόρρα με ύψος 2,552 μέτρων από την Θάλασσα. Νότια του αεροδρομίου απλώνεται πεδιάδα μέχρι την λίμνη “Βεγορίτιδα”.

 

Δ.- ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η Αερολέσχη Έδεσσας διαθέτει σήμερα ,το μοναδικό ιδιόκτητο αεροδρόμιο στην Ελλάδα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αεραθλητικούς σκοπούς. Τα τμήματά της ελέγχονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενώ είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Αερολέσχης Ελλάδος που είναι και η ανώτερη εποπτεύουσα αεραθλητική αρχή . Είναι δε από τις μεγαλύτερες Αερολέσχες στην χώρα μας και από άποψη δυναμικού και τμημάτων αλλά και από τα πτητικά μέσα που διαθέτει.

Ι.- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

α,- Κύριος διάδρομο αποπροσγείωσης μήκους 1.350 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων. Αποτελείται από συμπιεσμένο χώμα και καλύπτει τις προδιαγραφές για αποπροσγείωση ανεμοπτέρων και ελαφρών αεροπλάνων μικτού βάρους μέχρι 5.000 κιλών.

β.- Παράλληλος Β διάδρομος μήκους 1.100 μέτρων, πλάτους 30 μέτρων. Ο διάδρομος αυτός είναι ημιτελής ενώ έχουν τελειώσει οι χωματουργικές εργασίες διάνοιξης και διαμόρφωσής του ενώ απομένουν οι εργασίες επίστρωσης και τελικής διαμόρφωσης. Ο διάδρομος αυτός ενώνεται με τον κύριο διάδρομο με τρεις συνδετήριους διαδρόμους.

γ.- Υπόστεγα στέγασης πτητικού υλικού. Διατίθενται 3 υπόστεγα στέγασης , 1 κύριο, και 2 μικρότερα.

- Το κύριο υπόστεγο είναι διαστάσεων 12Χ30μέτρων χωρητικότητας 7 ανεμοπτέρων standar κλάσης.

- Τα 2 υπόστεγα είναι διαστάσεων 10Χ18 μέτρων και χωρούν 4 ανεμόπτερα standar κλάσης ,καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό εκτόξευσης ανεμοπτέρων.

δ.- Κτίριο που είναι σχεδιασμένο και λειτουργεί σαν Πύργος Ελέγχου.

ε.- Ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων αποθήκευσης υλικών γραφείων.

στ.- Ένα κτίριο συνεργείου μικροεπισκευών ,πλήρως εξοπλισμένο με εργαλιομηχανές κλπ.

ζ.- Ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων εστιατορίων καφετέριας, briefing ,που μπορεί να εξυπηρετήσει 40 άτομα.

η.- Ένα κτίριο κοιτώνων 7 δωματίων , που διαθέτει 25 κρεβάτια με στοιχειώδη επίπλωση.

Θ.- Μια ξενοδοχειακή μονάδα 10 δωματίων , που διαθέτει 35 κρεβάτια με πλήρη επίπλωση και σύγχρονες ανέσεις .

ι.- Τρεις χώρους πάρκινγ , χωρητικότητας 700 αυτοκινήτων.

ια.- Διανοιγμένος χώρος στην βόρειο πλευρά των κτιρίων για την δημιουργία κάμπινγκ , 50 θέσεων.

ΙΙ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ- ΠΤΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Α . Σχολής Ανεμοπορίας

α.- Ανεμόπτερο τύπου BERGFALK II/55 , διθέσιο ,αρχικής εκπαίδευσης με στοιχεία νηολόγησης SX-134 Γερμανικής κατασκευής. STANDAR CLASS.

β.- Ανεμόπτερο τύπου BLANIΚ L-13 , διθέσιο , αρχικής και προχωρημένης εκπαίδευσης φουλ ακροβατικού με στοιχεία νηολόγησης SX-138,Τσεχοσλαβάκικής κατασκευής. STANDAR CLASS.

γ.- Ανεμόπτερο τύπου Ka6 - CR μονοθέσιο αγωνιστικό με στοιχεία νηολόγησης D-6372 Γερμανικής κατασκευής ALEXANDER SCHLEICHER.

δ.- Μια Μηχανή Εκτόξευσης Ανεμοπτέρων τύπου TOST , με διπλά τύμπανα εκτόξευσης ανεμοπτέρων παντός τύπου Γερμανικής κατασκευής, αυτοκινούμενη, με κωδική ονομασία Μ.Ε.Α. Νο 13

ε.- Μια μηχανή εκτόξευσης ανεμοπτέρων ,τύπου ΤΟST με διπλά τύμπανα εκτόξευσης Ελληνικής κατασκευής αυτοκινούμενη με κωδική ονομασία Μ.Ε.Α, Νο 15.

στ.- Μια μηχανή εκτόξευσης ανεμοπτέρων , τύπου ΤOSΤ με διπλά τύμπανα εκτόξευσης , Γερμανικής κατασκευής ,αυτοκινούμενη , με κωδική ονομασία Μ.Ε.Α. Νο 16

ζ.- Ένα αυτοκίνητο τύπου MERSENTES 350 , που χρησιμοποιούνται για την ρυμούλκηση ανεμοπτέρων στον διάδρομου ρυμούλκηση συρματόσχοινων εκτόξευσης και για την μεταφορά μαθητών επισκεπτών στον διάδρομο αποπροσγείωσης.

η.- Πλήρες εξοπλισμένο συνεργείο υποστήριξης του πτητικού και μηχανολογικού υλικού.

Β. Σχολή Αιωροπτερισμού ( HANG GLIDING)

1.- Ένα αιωρόπτερο τύπου CLOUD αρχικής εκπαίδευσης Γερμανικής κατασκευής.

2.- Ένα αιωρόπτερο τύπου ATLAS αρχικής και προχωρημένης εκπαίδευσης, Γαλλικής κατασκευής.

3.- Πλήρη σειρές ζωνών με εφεδρικά αλεξίπτωτα σειρές οργάνων πτήσης κλπ.

4.- Δεκαπέντε αιωρόπτερα διαφόρων τύπων που ανήκουν σε μέλη της Αερολέσχης Έδεσσας εκ των οποίων τα 1&127; είναι επιδόσεων και συγκροτούν την αθλητική ομάδα της Αερολέσχης.

Γ.- Σχολή Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς ( PARA GLIDING)

1.- Ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς τύπου CONDOR , αρχικής εκπαίδευσης , με πλήρη εξοπλισμό ζώνης και εφεδρικού αλεξιπτώτου, Γερμανικής κατασκευής.

2.- Ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς τύπου GALAXY , αρχικής και προχωρημένης εκπαίδευσης με πλήρη εξοπλισμό ζώνης και εφεδρικού αλεξιπτώτου , Τσεχοσλοβακικής κατασκευής,

3.- Ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς διθέσιου αρχικής και προχωρημένης εκπ/σης με πλήρη εξοπλισμό ζώνης και εφεδρικό αλεξίπτωτο.

4.- Πλήρης εξοπλισμός υποστήριξης της Σχολής.

5.- Εικοσιπέντε αλεξίπτωτα πλαγιάς , επιδόσεων ,διαφόρων τύπων, που ανήκουν σε μέλη της Αερολέσχης Έδεσσας και συγκροτούν την αθλητική της ομάδα.

Δ.- ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ( ULTRA LIGHT AIRCRAFT)

Στο τμήμα αυτό ανήκουν ένα υπερελαφρό αεροσκάφος τύπου FANTOΜ- II Αμερικάνικης κατασκευής που διαθέτει κινητήρα 40 HP,ROTAX, με αυτονομία 450 χλμ.

ΙΙΙ. ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Η Αερολέσχη Έδεσσας διαθέτει σήμερα 350 μέλη , που προέρχονται κατά ένα μεγάλο μέρος από την Έδεσσα ενώ σημαντικός αριθμός μελών είναι από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας. Τα μέλη αυτά ανήκουν στα διάφορα τμήματα της Αερολέσχης, και χωρίζονται σε ιπτάμενα και μη ιπτάμενα.

Α.- ΣΧΟΛΗ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΑΝΕΜΟΠΟΡΙΑΣ

  • Η Σχολή Χειριστών . είναι συγκροτημένη και οργανωμένη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ενώ ελέγχεται πλήρως από αυτήν. Είναι στελεχωμένη από Εδεσσαίους αεραθλητές και διαθέτει :

Έναν Διευθυντή Σχολής. Έναν εξουσιοδοτημένο από την Υ.Π.Α. εξεταστή αέρος. Τρεις πτυχιούχους εκπαιδευτές αέρος. Τέσσερις πτυχιούχους εκπαιδευτές εδάφους. Δεκαπέντε χειριστές Μηχανών Εκτόξευσης Ανεμοπτέρων. Έναν επόπτη ασφαλείας πτήσεων.

 

Λειτουργία Σχολής Ανεμοπορίας

Στην Σχολή παράλληλα με τα πτητικά μαθήματα ,γίνονται και μαθήματα εδάφους από ειδικευμένους εκπαιδευτές στις Γενικές Τεχνικές γνώσεις Αεροδυναμικής Μετεωρολογία , Αεροναυτιλία , Νομοθεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οι μαθητές της Σχολής είναι κατανεμημένοι σε εκπαιδευτικές σειρές. Αφού τελειώσουν τα μαθήματα αέρος και εδάφους και αφού εκτελέσουν 20 πτήσεις SOLO περνούν από γραπτές εξετάσεις της Υ.Π.Α. και αποκτούν επίσημο Πτυχίο χειριστού ιδιωτικών ανεμοπτέρων. Από το σημείο αυτό ,παρέχεται η δυνατότητα στον πτυχιούχο χειριστή να αρχίσει την αθλητική ανεμοπορία που περιλαμβάνει πτήσεις αποστάσεων, ύψους, διάρκειας. Οι πτυχιούχοι χειριστές της Αερολέσχης Έδεσσας που έχουν εκπαιδευτεί στην Σχολή της , είναι δεκάδες σήμερα άτομα απ όλη την Ελλάδα. Πέρα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της η Σχολή χειριστών , διοργανώνει σεμινάρια επιδείξεις αθλητικές συναντήσεις και διάφορες άλλες Πανελλήνιες εκδηλώσεις με στόχο την διάδοση της αθλητικής ανεμοπορίας και τους αεραθλητισμού σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στους νέους.

Β.- ΣΧΟΛΗ ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΙΣΜΟΥ- ΣΧΟΛΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΜΟΥ ΠΛΑΓΙΑΣ

Οι Σχολές αυτές είναι οργανωμένες σύμφωνα με το κανονισμό της Ε.ΑΛ.Ε. και παρέχουν πλήρη αρχική και προχωρημένη εκπαίδευση. Επίσης παράλληλα με τα πτητικά μαθήματα γίνονται και μαθήματα εδάφους στις Γενικές Τεχνικές Γνώσεις Αεροδυναμικής Μετεωρολογία Νομοθεσία Πολιτικής Αεροπορίας Αεροναυτιλία. Οι Σχολές αυτές θεωρούνται σήμερα από τις καλύτερα οργανωμένες Σχολές στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα αυτή του Αλεξιπτωτισμού πλαγιάς με άρτιο εξοπλισμό και ειδικευμένο έμψυχο δυναμικό. Από τις Σχολές έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα 32 αεραθλητές αιωροπόροι και 48 αεραθλητές αλεξιπτωτισμού πλαγιάς.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Enter

Ξενοδοχεία Καταλύματα
Δραστηριότητες Ξεναγήσεις
Μετακινήσεις Αλλες υπηρεσίες
[Εδεσσα] [Τι θα δείτε] [Ιστορία] [Φιλοξενία] [ Χειμερινές Αποδράσεις] [Φυσική Ομορφιά] [Οδηγός Χάρτης πόλης] [Διασκέδαση] [Δραστηριότητες] [Παραδοσιακή Κουζίνα] [Παραδοσιακές Εκδηλώσεις] [Τουριστικό Γραφείο Πληροφοριών]

Ορεινή Πέλλα γνωρίστε την και περιηγηθείτε.

www.edessacity.gr

Copyright © 1999-2001 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.