..waterfalls...

... waterfalls..
 
       
     

ΦΩΣ ΝΕΡΩΝ, ΦΩΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Υδάτινη Φωτοσύνθεση

 

  Καταρράκτες Έδεσσας - Νυχτερινές Αναζητήσεις
 

Η νεράιδα των καταρρακτών εμφανίζεται όποτε εκείνη θέλει 

 

Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός … Και τώρα ακόμη [...] αναζητάς ψηλαφητά τη λόγχη, την ορισμένη να τρυπήσει την καρδιά σου, για να την ανοίξει στο φως … 

θα μπορούσε να πει και ο Καταρράκτης Κάρανος συμμεριζόμενος την φράση του Γ.Σεφέρη[1].

 

 Σύμφωνα με τους μύθους του ταξιδευτή Ηρόδοτου, οι κήποι του θρυλικού Μίδα ήταν στην Έδεσσα όπου από την αρχαία εποχή ο ήχος των νερών, τα χρώματα των λουλουδιών, η πράσινη γαλήνη των πουλιών …..  διακόπτονται από τον απότομο θόρυβο των καταρρακτών που πέφτουν από τον βράχο και διαλύονται σε αμέτρητες δροσοσταλίδες που βιάζονται να κρυώσουν τον αέρα.

 Εδώ στον μεγαλύτερο καταρράκτη τον Κάρανο που πήρε το όνομά του από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά, κολυμπά και λούζεται στο φως του, η φωτεινή νεράιδα των νερών. Γεννημένη από το τρεχούμενο νερό, η αείδροσος νεράιδα περπατά ανάλαφρα μέσα στο νερό κάθε βράδυ. Μέχρι σήμερα την ξέραμε από τους μύθους του τόπου, τα κτένια του καταρράκτη και τα πράσινα μαλλιά της που ντύνουν τον αιώνιο βράχο της πόλης, ξυπνώντας την πανάρχαια μνήμη.

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου η πόλη αποκτά και άλλο φως.

 Τα μάτια γεμίζουν υδάτινο φώς. Αυτό των καταρρακτών σε μία καθημερινή φωτο-παρουσίαση η οποία οδηγείται από τα μάτια των επισκεπτών δημιουργώντας αναρίθμητους ιριδισμούς παίζοντας με την παλέτα των αισθήσεων και των χρωμάτων. Κάπου εκεί, η μικρή νεράιδα των νερών ζωντανεύει και δημιουργεί την υδάτινη ηχοφωταύγεια όπου το φώς ταξιδεύει στο νερό και παγιδεύεται στο σκοτάδι.

 Αγγίξτε το φως στην Έδεσσα, δημιουργήστε με την κίνηση σας, αναρίθμητους χρωματισμούς και δείτε την μικρή νεράιδα των νερών να κολυμπά και να λούζεται στο φως.  Πλασμένοι όπως είμαστε από φως και ύλη - όσο περισσότερη ακτινοβολία δεχόμαστε τόσο πιο ζωντανοί γινόμαστε. Γεμίζουμε ενέργεια, σαν φωτοηλεκτρικά κύτταρα.  Νοιώθουμε την ελευθερία στο φως που περνά από το νερό στον αέρα.

 Γενηθήτω Φως

Ο Δήμος Έδεσσας υλοποιώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάδειξης και επαναπροσέγγισης της ιστορικής και φυσικής κληρονομιάς του χώρου των καταρρακτών εγκαινιάζει μια σύγχρονη προσέγγιση των μύθων του τόπου με την βοήθεια της τεχνολογίας.

   Κάθε βράδυ στις 21.00 και για μία ώρα θα παρουσιάζεται για τους επισκέπτες ένα πρόγραμμα φωτοσύνθεσης όπου το φώς ταξιδεύει, διεγείρει, αναπνέει και παίζει το ρυθμό του νερού προκαλώντας παιχνίδια μαζί του. Η γή, ο αέρας και το νερό προκαλούν την πανάρχαια μνήμη και η μικρή νεράιδα των νερών λούζεται στον υδάτινο κήπο του φωτός προκαλώντας τις αισθήσεις.

Σας προσκαλούμε στον μαγικό κόσμο της Έδεσσας, την πόλης των νερών, της πόλης των μύθων, για ένα ταξίδι με το φως και το νερό με την βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Η είσοδος στους επισκέπτες για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα θα είναι ελεύθερη.


[1] «Πάνω σε μια χειμωνιάτικη αχτίνα», Δ΄, 1-3, 9-11. Τρία κρυφά ποιήματα, 1966. Ποιήματα. Ίκαρος, 1974.

 

Στα φωτεινά δρομάκια των καταρρακτών 

 

 

 

 

Ο καταρράκτης Κάρανος και τα νέα μονοπάτια

 

 

Φαντασμαγορική Υδάτινη Φωτοσύνθεση 

Tου Ε.Κυριακού 2007

  Δείτε, επισκεφθείτε και βρείτε στoυς καταρράκτες ... την νύχτα
... περπατώντας κάτω από τους καταρράκτες Το πάρκο καταρρακτών
Η γέφυρα πάνω από τον μεγάλο καταρράκτη Την Νεράϊδα η οποία εμφανίζεται όταν θέλει ...
Τις "πισίνες" Τους χρωματιστούς κήπους
Ένα σημείο για να βραχείτε Τα αιωνόβια πλατάνια
Σημεία "Μπελβεντερε" - Σημεία Καταπληκτικής Θέας Το κέντρο "Καταρράκτες"
Οι περιηγήσεις γίνονται πεζή
  Ξεναγήσεις - Οδηγοί

Ιστορία της πόλης

Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.