..flora.

... & fauna

Νερόμυλος "Γιαννάκη" - Ενυδρείο/Ερπετάριο

ΤΡΟΠΙΚΑ ΕΙΔΗ ΕΡΠΕΤΩΝ

   

Ανακόντα Κίτρινη

Eunectes Notaeus / Yellow Anaconda

 

Ο πανίσχυρος αυτός σφιγκτήρας, ενδημεί στους παραποτάμιους βραχίονες της Παραγουάης, της Βολιβίας και της Βόρειας Αργεντινής. Είναι ένα ιδιαίτερα δύστροπο και απρόβλεπτο ερπετό, που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και ανάλογο σεβασμό από τους κατόχους του. Το συγκεκριμένο φίδι είναι δωρεά των συμπολιτών μας, Δημάκα Νίκου & Αναγνωστόπουλου Λεωνίδα, είναι 2 ετών, ζυγίζει 5 κιλά και έχει μήκος 2.10 μ. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στις 30/6/09. Η κίτρινη ανακόντα λατρεύει το νερό όπου περνά πολύ μεγάλο μέρος της ζωής της σ’ αυτό. Τρέφεται με υδρόχοιρους (καπιμπάρα), με μεγάλα πουλιά και με γιακάρηδες καϋμάν, αλλά δεν είναι ικανή να πλήξει άνθρωπο καθώς το μέγεθός της δεν ξεπερνά τα 2-3 μέτρα.

 

Διοπτροφόρο Καϋμάν (Αλιγάτορες με «γυαλιά»)

Caiman Crocodilus / Spectacled Caiman

 

Ο Στέλιος, ο αρσενικός αλιγάτορας, δωρίθηκε από τον φίλο μας Πακαταρίδη Αντώνη από τη Νέα Πέραμο Καβάλας στις 16/9/06. Ήταν η πιο συναρπαστική μεταφορά ζώου που έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ. Ο Στέλιος, μήκους 1,20 μ. τότε, με το που πάτησε το πόδι του στο Ενυδρείο, συνάντησε για καλή του τύχη τη Σούζη, τον θηλυκό αλιγάτορα που είχαμε μεγαλώσει με ιδιαίτερη φροντίδα και έφτανε τότε τα 90 εκ. Το ζευγάρι ζει κάτω από ιδανικές συνθήκες στη μεγαλύτερη δεξαμενή κλειστού τύπου, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σε Δημοτικό Ερπετάριο. Τρώνε κάθε 3 με 4 ημέρες, διάφορα εκλεκτά τρόφιμα όπως: Κιμά, βοδινό ή χοιρινό κρέας (σε κομμάτια), αθερίνα, γαύρο, σαρδέλα. Αναμένεται να ζευγαρώσουν μόλις η Σούζη γίνει 8 ετών και φτάσει το 1,5 μ. Θα ζήσουν γύρω στα 80-120 χρόνια.  

 

Δράκος Κινέζικος του νερού

Physignathus Cocincinus / Green Water Dragon

 

Η Δαρβίνα μας, μια δωρεά με ιδιαίτερη αξία, η 11χρονη αυτή σαύρα, μας ήρθε από την Βούλα Αττικής στις 11/2/09. Η κ. Αραβαντινού Ειρήνη με την κόρη της και ιδιοκτήτρια του ερπετού, Ρόζα-Μαρία Αραβαντινού, μας εμπιστεύτηκαν την τύχη του κατοικίδιου τους, για το υπόλοιπο του βίου του. Η Δαρβίνα, γοητεύει ιδιαίτερα τους επισκέπτες μας με τα σκέρτσα και τα νάζια της, καθώς απολαμβάνει το μπάνιο της παίρνοντας διάφορες πόζες μέσα στο νερό. Zει από 15 έως 20 χρόνια.

 

Πράσινο Ιγκουάνα

Iguana Iguana / Green Iguana

 

Ο Περικλής, το αρσενικό ιγκουάνα του 1,5 μ. δωρίθηκε από τον φίλο μας Πύρκα Αργύρη από τη Βέροια στις 25/10/07. Λίγο αργότερα, στις 1/2/08 παραλάβαμε από τον Φιλώτα Φλώρινας, μια δεύτερη δωρεά από τη φίλη μας Κόντου Δήμητρα, που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα. Η Ασπασία, το θηλυκό ιγκουάνα του 1 μ. συμβιώνει θαυμάσια με τον Περικλή. Το ζευγάρι μας, καταναλώνει καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Θα ζήσουν γύρω στα 12-15 χρόνια.  

 

Πύθωνας Βράχων Ινδικός

Python Molurus / Indian Rock Python

 

 

Πύθωνας Βράχων Ινδικός (Αλφικός)

Python Molurus / Indian Rock Python (Albino)

 

Πύθωνας Βράχων Αφρικανικός

Python Sebae / African Rock Python

 

Πύθωνας Βασιλικός

Python Regius / Royal Python

 

4 βασιλικοί πύθωνες είναι δωρεές από τρεις φίλους και μια φίλη. Στις 29/5/07 ο ψυχοθεραπευτής-ψυχίατρος, Δόκτορας Κίμογλου Δημήτρης από την Αριδαία Πέλλας μας έφερε ένα “θηρίο’’, το Λάκη και μας το έκανε δώρο στη μνήμη του φίλου του, Τάσου Μπόσκου. Στις 3/2/08 ο Γιώργος Στεφανάκης από τη Θεσσαλονίκη (ιδιοκτήτης pet shop) μας δώρισε ένα υπέροχο ζευγαράκι από βασιλικά πυθωνάκια. Τέλος, στις 23/2/09, ο Θεοδώρου Κώστας από την Άρνισσα Πέλλας και η Δενδρινού Αφροδίτη από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας μας χάρισαν έναν αρσενικό βασιλικό πύθωνα.  

 

Βόας Σφιγκτήρας

Boa Constrictor / Common Boa Consrtictor

 

Βόας Ντουμερίλ Μαδαγασκάρης

Boa Dumerili / Dumeril’s Ground Boa

 

Βόας Βραζιλίας «Ουράνιο τόξο»

Epicrates Cenchria / Rainbow Boa

 

Βόας Kούβας

Epicrates Angulifer / Cuban Boa

 

Καλαμποκόφιδο Αμερικής (Τυπικό)

Elaphe Guttata / Typical Cornsnake

 

Καλαμποκόφιδο Αμερικής (Αλφικό)

Εlaphe Guttata / Amelanistic Specimen

 

Ουρομάστιξ Ακανθόουρος

Uromastyx Acanthinurus / Bells Mastigure

 

Τα θεσπέσια αυτά δείγματα, οι σαύρες της Ερήμου Σαχάρα, δωρίθηκαν από τους ζωολόγους-ερευνητές: Λυμπεράκη Πέτρο (Δόκτορα Ερπετολόγο), Τριχά Απόστολο (Δόκτορα Εντομολόγο), Μυλωνά Μωυσή (Διευθυντή Μ.Φ.Ι. Κρήτης) και από τους 15 φοιτητές-συνεργάτες τους. Η δωρεά έγινε στις 22/6/09. Η ακανθωτή σαύρα του Μπελ, όπως λέγεται αλλιώς, ενδημεί στην Αλγερία, στο Μαρόκο και στη Τυνησία. Τρέφεται με έντομα, με τις προνύμφες τους, με λουλούδια, με φρούτα και λαχανικά. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή και ήρεμη. Εάν συνηθίσει από νωρίς την ανθρώπινη επαφή, γίνεται ένα εξαιρετικό κατοικίδιο. Τα Ουρομάστιξ φτάνουν μέχρι τα 40 εκ.   

 

Ποντικόφιδο Αμερικής (Τυπικό)

Εlaphe Obsoleta / Common Grey Ratsnake

 

Σκίγκος Χρυσός του Σνάϊντερ ή Λιακόνι της Μικράς Ασίας

Eumeces Schneideri / Schneider’s Gold Skink

 

Ο Χρυσός Σκίγκος του Σνάϊντερ ή Λιακόνι της Μικράς Ασίας είναι μια πανέμορφη σαύρα με κίτρινα τετράγωνα επάνω σε γκρίζο μοτίβο. Ανήκουν κι’ αυτές στις σαύρες της Ερήμου Σαχάρα και ζούνε σε θερμοκρασίες 25°- 45° C την ημέρα. Δωρίθηκαν από τους ζωολόγους-ερευνητές: Λυμπεράκη Πέτρο (Δόκτορα Ερπετολόγο), Τριχά Απόστολο (Δόκτορα Εντομολόγο), Μυλωνά Μωυσή (Διευθυντή Μ.Φ.Ι. Κρήτης) και από τους 15 φοιτητές-συνεργάτες τους. Η δωρεά έγινε στις 22/6/09. Τρέφονται με όλα τα είδη των εντόμων, με μικρά ποντίκια, και με γλυκά μαλακά φρούτα.

 

Βασιλόφιδο Καλιφόρνιας Ριγωτό

Lampropeltis Getula / Californian Kingsnake (Banded)

 

Γαλατόφιδο Ονδούρας

Lampropeltis Triangulum / Honduran Milksnake

 

Νεροχελώνα Β. Αμερικής / Κοινή Ολιστική

Τrachemys Scripta Elegans / Common Slider

 

Εδώ πραγματικά θα τα μπερδέψουμε. Είναι τόσες πολλές οι δωρεές αυτών των χελωνών που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη χελώνα. Μια προσεκτική ματιά στο ενυδρείο τους, θα σας πείσει για τις δωρεές των φίλων. Περίεργες από τη φύση τους, τρώνε σχεδόν τα πάντα. Όταν όμως “μουλαρώσουν’’, στέκονται σαν αγάλματα, η μία πάνω στην άλλη με τα πίσω πόδια τεντωμένα που όποιος τις βλέπει, πιστεύει ότι είναι ψεύτικες. 

 
 

Επιμέλεια-κείμενα: Δουρβάνης Δημήτριος EDP/MIS: Κυριακού Ευάγγελος (2009)

Ξεναγήσεις

[Ιστορία της πόλης]

[ Περιηγήσεις - Υπαίθριες Δραστηριότητες ]

Πληροφορίες

Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.