CHOOSE LANGUAGE

 

 
 
 
 

>

 
 
 
 
 
 

 

 Αγιος Θεόδωρος στην Περαία Έδεσσας

Ο Άγιος Θεόδωρος στην Περαία Έδεσσας αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για επίσκεψη σε τόπους λατρείας κοντά στη φύση.

 

 

 

 
Το εκκλησάκι που βρίσκεται στις όχθες της Λίμνης Βεγορίτιδας στην Περαία Έδεσσας είναι αφιερωμένο στον Άγιο Θεόδωρο

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τηρων κατάγονταν από την Αμάσεια της Καππαδοκίας. Έζησε περί το 280 μ.χ εποχή των μεγάλων διωγμών κατά των χριστιανών και μαρτύρησε στα Ευχαιτα μια μικρή πόλη της Μ Ασίας στη περιοχή της Γαλατίας περίπου στη σημερινή Άγκυρα. Ονομάστηκε Τηρων γιατί υπηρετούσε ως στρατιώτης στο τάγμα των Τηρωνων δηλ νεοσυλλέκτων. Ως Άγιος έκανε πολλά θαύματα. Το πιο γνωστό είναι το θαύμα των κολλύβων και από αυτό πήρε το προσωνύμιο 'φανερωτής γιατί φανερώνει στους ανθρώπους κάποια επιθυμία τους όταν αυτό του ζητηθεί. Στη λαϊκή παράδοση διατηρείται το έθιμο, τα κόλλυβα που μοιράζονται την ημέρα της γιορτής του, τα παίρνουν οι ανύπανδροι νέοι και τα βάζουν στο προσκεφάλι τους για να τους φανερώσει ο Άγιος ποιαν η ποιον θα παντρευτούν. Ο λόγος της πιο πάνω αναφοράς στο συναξάρι του Αι΄-Θοδωρου αποτελεί αφορμή για την περιγραφή -όσο αυτό είναι δυνατόν- της παρουσίας και της χάρης Του στον ευλογημένο τόπο όπου βρίσκεται ,στο χωριό Περαία Έδεσσας. Θαύμα Θεού και φύσης θα χαρακτήριζε ο πιστός σκύβοντας κάτω από τη θολωτή θεόρατη πέτρα που κατά το έθιμο θα πρέπει να περάσει τρεις φορές!!!!. Θαρρείς και αιωρείται πατώντας η άκρη του μόνο σε μια μικρούλα πέτρα. Πρόκειται για τον διαμπερή βράχο που στέκει γαντζωμένος στην απόκρημνη πλαγιά λίγο πιο πάνω απ’ τ’ ακρογιάλι της λίμνης. Λέγεται πως εκεί βρέθηκε η εικόνα του Άγιου Θεοδώρου. Μαρτυρίες των πρώτων κατοίκων αναφέρουν ότι οι πιστοί (χριστιανοί & μουσουλμάνοι) επισκέπτονταν τον τόπο ζητώντας τη χάρη του.

Στην Περαία Έδεσσας παλιότερα Κότσανα αφιέρωναν τάματα και έκαναν κουρμπάνια (θυσίες) προς τιμήν του. Όσοι εγκαταστάθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή άντλησαν δύναμη και ελπίδα από τον Άγιο Θόδωρο τον 'παππού' όπως τον έλεγαν στα δύσκολα εκείνα πρώτα χρόνια της προσαρμογής.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού τιμώντας τη μνήμη του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ κάθε χρόνο το Σάββατο επόμενη μέρα των πρώτων χαιρετισμών, σε κεντρικό σημείο του χωριού προσφέρουν στους επισκέπτες Αχνιστή Ρεβυθάδα.

Ακόμα οι νοικοκυρές του χωριού μοιράζουν σπιτικές πίτες νηστίσιμα εδέσματα τσίπουρο και ντόπιο κρασί.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος πιστός στις παραδόσεις παρουσιάζει μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της λαϊκής μας παράδοσης καθώς επίσης τα μέλη του με ευχάριστη διάθεση ξεναγούν τον κάθε μουσαφίρη στο ανακαινισμένο λαογραφικό μουσείο εμπλουτισμένο με σπάνια εκθέματα μιας άλλης εποχής.

 
   
    CHOOSE LANGUAGE

 
Enter
Edessa INFO    
ΔΗΚΕ Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18 ΔΕ-ΠΑ 10-15

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα  Εικόνες                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2017 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2017 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.